Vervolgonderzoek
U ontvangt bij de uitslag een uitnodiging voor een intakegesprek voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Wilt u deze afspraak wijzigen of annuleren, dan kunt u dit doen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn om een andere afspraak maken.
Het ziekenhuis heeft uw medische gegevens nodig, maar krijgt deze niet automatisch. Neem daarom contact op met uw huisarts om uw medische gegevens op te vragen. Deze gegevens neemt u mee naar het ziekenhuis. Ook andere vragen over de uitslag kunt u aan uw huisarts stellen. Heeft u de gegevens van uw huisarts aan ons doorgegeven voordat u de test opstuurde? Dan heeft de huisarts de uitslag al van ons gekregen.
Intakegesprek
Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Dit betekent dat u twee keer naar het ziekenhuis gaat. De eerste keer heeft u het intakegesprek. Het intakegesprek heeft u met een arts of verpleegkundige. U bespreekt onder andere uw medische gegevens. De arts of verpleegkundige zal u vragen of darmkanker in uw familie voorkomt. Tijdens het gesprek bespreekt u of het kijkonderzoek mogelijk en zinvol is. Dat hangt onder andere af van uw gezondheid. Onderaan deze pagina ziet u een overzicht van de coloscopie- en intakelocaties.
Inwendig kijkonderzoek (coloscopie)
De tweede keer vindt het inwendig kijkonderzoek plaats, om de binnenkant van uw dikke darm te onderzoeken. Met een kleine camera kijkt de arts of er poliepen in uw darm zitten. Als er poliepen zijn dan worden deze, zo mogelijk, meteen weggenomen. Het kijkonderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Onderaan deze pagina ziet u een overzicht van de coloscopie- en intakelocaties.
De kosten van het vervolgonderzoek
Het intakegesprek en het kijkonderzoek horen niet bij het bevolkingsonderzoek. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat uw verzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis waarmee u een afspraak heeft. In dat geval vergoedt uw zorgverzekeraar niet alle kosten. Heeft u vragen over de vergoeding van de kosten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voordat u naar de afspraak gaat.
Na het vervolgonderzoek
Als er bij het vervolgonderzoek niets wordt gevonden, nodigen wij u na tien jaar weer uit voor het bevolkingsonderzoek. Worden er poliepen gevonden, dan bekijkt de arts of u onder controle moet blijven. Hoeft dat niet, dan nodigen wij u na tien jaar weer uit voor het bevolkingsonderzoek. Blijft u wel enige tijd onder controle, dan keert u tien jaar na uw laatste controle-coloscopie terug naar het bevolkingsonderzoek. U keert alleen terug naar het bevolkingsonderzoek als u na de genoemde termijn niet ouder bent dan 75 jaar.
Wordt er bij het vervolgonderzoek darmkanker bij u gevonden? Dan bespreekt de arts de te volgen behandeling met u. Na de behandeling blijft u onder controle in het ziekenhuis.
Gaat u niet naar de intake of ziet u af van de coloscopie? Dan ontvangt u twee jaar na de ongunstige uitslag een nieuwe uitnodiging (met ontlastingstest) voor het bevolkingsonderzoek.
Coloscopie- en Intakelocaties
Hieronder vindt u een overzicht van coloscopie- en intakelocaties.
Veelgestelde vragen
Kan ik voor het vervolgonderzoek ook naar een ander ziekenhuis?
Ja, dat kan. U kunt via Mijn Bevolkingsonderzoek een afspraak maken in een ander ziekenhuis. U kunt hiervoor ook contact opnemen met de informatielijn.
Wat kost het vervolgonderzoek?
Het intakegesprek en het kijkonderzoek horen niet bij het bevolkingsonderzoek darmkanker. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat uw verzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis waarmee u een afspraak heeft. In dat geval vergoedt uw zorgverzekeraar niet alle kosten. Heeft u vragen over de vergoeding van de kosten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voordat u naar de afspraak gaat.