Algemene vragen

De keuze voor 2 keer per jaar is gemaakt, omdat dit ook bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van toepassing is en daarmee al jaren goede ervaringen bestaan. De meest belangrijke diagnosen kunnen zo goed aan bod komen. Door deze frequentie aan te houden ontstaat de gelegenheid om meerdere malen per jaar jezelf te toetsen, ook op minder vaak voorkomende diagnosen. Het belang van het zien van minder frequente beelden als adenocarcinoom in pT1 poliepen wordt onder andere ondersteund door het artikel Diagnostic variability in the histopathological assessment of advanced colorectal adenomas and early colorectal cancer in a screening population door L. Smits et al. (Histopathology, april 2022). Daarnaast kan niet genoeg benadrukt worden dat de kwaliteitseisen voor een bevolkingsonderzoek gesteld door het RIVM hoger zijn dan voor reguliere zorgvragen. Immers aan het bevolkingsonderzoek nemen mensen zonder klachten deel en het is aan ons allen om de kwaliteit van het pathologie onderzoek aantoonbaar te borgen.

Nee. Het invullen van de rondzending voldoet niet aan de eisen om accreditatiepunten aan te vragen.

Nee, informatie over de rondzendingen wordt door de coördinatoren certificering per e-mail verzonden op de startdatum van de rondzending. BVO gecertificeerde pathologen ontvangen een uitnodigings-e-mail via waar ze deel kunnen nemen in het online platform Questback. Hierin staan de casus en coupes opgenomen. In het verleden was er informatie beschikbaar op de afgeschermde omgeving op de BVO website. Deze pagina is komen te vervallen sinds de nieuwe werkwijze.

Nee, op dit moment wordt de landelijke spiegelinformatie per e-mail verstuurd naar alle pathologen die hebben deelgenomen en de spiegelinformatie op organisatieniveau (bij een ingevulde toestemmingsverklaring door alle werkzame pathologen) naar de contactpersoon van de pathologie organisatie.

Zeker kan dit. Een foto en beschrijving van de casus (alles geanonimiseerd) kan gestuurd worden naar certificering@bevolkingsonderzoeknederland.nl met duidelijke vermelding dat het gaat om een casus voor de landelijke rondzending. Wij nemen dan contact met u op.

Vragen over deelname

Deelname aan de rondzendingen is verplicht voor BVO gecertificeerde pathologen (auditeis 6.3.2, Protocol voor de toelating en auditing van klinische pathologie). Voor de audits is het van belang dat u deelgenomen heeft aan 3 van de 4 meest recente afgeronde rondzendingen (in afgelopen 2 jaar).

Bij deelname aan minder dan 3 van de 4 meest recente afgeronde rondzendingen (in de afgelopen 2 jaar) krijgt de organisatie waar u werkt een Zwaarwegend Advies tijdens de audit. Door deel te nemen aan de eerstvolgende rondzending wordt dit Zwaarwegend Advies opgeheven.

Bij deelname aan minder dan 2 van de 4 meest recente rondzendingen (in de afgelopen 2 jaar) krijgt de organisatie waar u werkt een Voorwaarde en heeft u de mogelijkheid om binnen 3 maanden de twee e-learningmodules (van het certificeringstraject) met goed gevolg af te ronden.

Wanneer u hier niet aan voldoet dient u zich bij de coördinatoren certificering uit te schrijven als BVO gecertificeerd patholoog. U mag dan geen BVO diagnostiek meer beoordelen.

Nee, dit kan niet. Vanwege het verwerken van alle data en het genereren van de landelijke spiegelinformatie houden we strikt de sluitingsdatum van de rondzending aan. De reden van niet-deelname dient voor sluitingsdatum van de rondzending doorgegeven te worden aan de coördinatoren certificering (certificering@bevolkingsonderzoeknederland.nl); voor bepaalde redenen geldt dat de patholoog dispensatie krijgt voor deelname.

Nee, dit is niet mogelijk. Vanwege het verwerken van alle data en het genereren van de landelijke spiegelinformatie houden we strikt de sluitingsdatum van de rondzending aan. Het online invulformulier sluit automatisch op de sluitingsdag na 23:59 uur.

Nee, dit is niet mogelijk. Vanwege het verwerken van alle data en het genereren van de landelijke spiegelinformatie houden we strikt de sluitingsdatum van de rondzending aan.

Deze telt inderdaad als gemiste rondzending. We proberen u op verschillende manieren op de hoogte te brengen van een (aankomende) rondzending: via de Coloscoop, de nieuwsbrief van de NVVP en via een vooraankondiging bij de contactpersonen van de pathologie organisatie. U kunt de reden van de gemiste rondzending eventueel doorgeven aan de coördinatoren certificering (certificering@bevolkingsonderzoeknederland.nl).

Waarnemers die BVO materiaal beoordelen worden tijdens de audits getoetst op het voldoen aan de landelijke auditeisen. Hierbij kan de pathologie organisatie een afwijking krijgen bij het niet voldoen. Wanneer u (tijdelijk) geen BVO uitvoert maar wel uw certificering wilt behouden, is het dus nodig deel te blijven nemen aan de rondzendingen.

Geef uw actuele contactgegevens door aan de coördinatoren certificering (certificering@bevolkingsonderzoeknederland.nl). Zij verzorgen het uitzetten en de verwerking van de rondzendingen. Houd daarnaast de Coloscoop en de NVVP nieuwsbrief in de gaten voor de actuele rondzendingen.

Nee, alleen voor BVO gecertificeerde pathologen is deelname verplicht en daarom verwerken wij alleen hun gegevens. Via uw collega patholoog mag u wel vrijblijvend de rondzending invullen, echter u hoeft dan uw invulformulier niet in te sturen.

U kunt uw vraag doorgeven aan de coördinatoren certificering (certificering@bevolkingsonderzoeknederland.nl). Zij zullen uw vraag beantwoorden (en waar nodig doorzetten naar de RCP of een andere betrokkene).

Binnen enkele minuten na deelname ontvangt u een e-mail met de door u ingevulde antwoorden van e-mailadres noreply@questback.net en onderwerp "BVO DK: Invulformulier Rondzending <maand start rondzending>-<maand eind rondzending><jaartal rondzending>". Bewaar deze e-mail goed; uw ingevulde antwoorden worden niet meer aan u teruggestuurd bij het verstrekken van de landelijke spiegelinformatie. Indien u het invulformulier niet ontvangt en deze niet in uw ongewenste e-mail/spambox staat, kunt u contact opnemen met de coördinatoren certificering (certificering@bevolkingsonderzoeknederland.nl).

Vragen over de uitkomst van de rondzending

Nee, de contactpersoon van uw pathologie organisatie ontvangt alleen de geanonimiseerde spiegelinformatie op organisatieniveau (bij een ingevulde toestemmingsverklaring door alle werkzame pathologen). Realiseer u wel dat als u bijvoorbeeld als enige patholoog vanuit uw lab heeft deelgenomen, resultaten herleidbaar kunnen zijn. Hiervoor moet u ook de toestemmingsverklaring tekenen. Zonder deze toestemmingsverklaring delen wij de spiegelinformatie op organisatieniveau niet.

Nee, de RCP heeft alleen inzicht in de geanonimiseerde spiegelinformatie op organisatieniveau.

Bij uw deelname aan een rondzending, kunt u op het invulformulier (waarop u de coupes beoordeeld) aangeven bij welke organisatie u werkzaam bent. Als waarnemer wordt uw spiegelinformatie verwerkt bij de organisatie die u hierop heeft aangegeven. U kunt op het invulformulier ook aangeven dat u als waarnemer werkzaam bent. Dan wordt uw spiegelinformatie niet verwerkt bij een bepaalde organisatie.

Overige vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Stel uw vraag gerust aan de coördinatoren certificering