Veel gestelde vragen
Veelgestelde vragen
Waarom deze leeftijdsgrenzen?
- Borstkanker komt vaker voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Van de tien personen die borstkanker krijgen zijn er acht ouder dan 50. Bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar zijn de voordelen van het bevolkingsonderzoek groter dan de nadelen.
- Personen onder de 50 jaar hebben vaak veel klier- en bindweefsel in de borsten. Dit weefsel is gevoeliger voor straling. Ook zijn door dit weefsel röntgenfoto’s van de borsten vaak minder goed te beoordelen.
- Bij mensen boven de 75 jaar groeit borstkanker meestal langzaam. Vanaf deze leeftijd is de kans kleiner dat we borstkanker ontdekken waaraan mensen overlijden. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek zou ervoor kunnen zorgen dat deze mensen onnodig worden behandeld tegen kanker.
Wanneer ontvangt uw patiënt de uitnodiging?
Uw patiënt ontvangt een uitnodiging vanaf het jaar dat die 50 jaar wordt tot het jaar waarin die 76 jaar wordt. De uitnodiging hangt samen met de planning en route van het onderzoekscentrum. Daardoor versturen wij de eerste uitnodiging wanneer mensen 49, 50 of 51 jaar zijn. En de laatste uitnodiging wanneer mensen 74 of 75 jaar zijn.
Het is tijdelijk niet mogelijk om elke twee jaar mee te doen. De tijd tussen twee uitnodigingen is twee tot drie jaar.
Waarom maakt Bevolkingsonderzoek Nederland gebruik van röntgenfoto’s?
Met röntgenfoto’s van uw borsten kunnen we het weefsel in de borsten bekijken. Zo kunnen we afwijkingen ontdekken die misschien borstkanker zijn. Röntgenfoto’s zijn nog steeds de beste manier voor het bevolkingsonderzoek om borstkanker te ontdekken.
Dankzij röntgenfoto’s kunnen we afwijkingen zien waar uw patiënt zelf niets van merkt. Hoe eerder we borstkanker ontdekken, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling tegen borstkanker.
Hoeveel straling wordt er gebruikt bij elke foto?
Het maken van röntgenfoto’s geeft straling. In het dagelijks leven krijgt uw patiënt ook straling. Deze straling komt van natuurlijke gassen in huis, voedsel, de bodem, bouwmaterialen en het heelal.
Van elke borst nemen we twee röntgenfoto’s. Wanneer we de borsten samendrukken kunnen we de gebruikte straling zoveel mogelijk beperken. De straling die uw patiënt van deze vier röntgenfoto’s krijgt, is erg weinig: het is minder dan de straling als uw patiënt 1 keer met het vliegtuig gaat. Straling kan kanker veroorzaken, maar dat risico is bij deze hoeveelheid heel erg klein.
Hoe beoordeelt Bevolkingsonderzoek Nederland de röntgenfoto’s?
Twee radiologen bekijken de röntgenfoto’s. Zij zijn specialisten die zoeken naar afwijkingen op de foto’s. Ze kijken ieder apart. Als ze een verschillende uitslag geven, worden de foto’s opnieuw bekeken.