“Ik twijfelde nog even of ik de enveloppe weg zou doen…”
Hoe het opruimen van de badkamer leidde tot een operatie aan darmkanker
Hoe anders had het leven van Henny eruitgezien als ze de ontlasting test van het darmonderzoek niet had gedaan? Het was oudjaar toen Henny (nu 68 jaar) een te dikke enveloppe van Bevolkingsonderzoek Nederland in de brievenbus zag liggen. Ze dacht meteen: ‘dit klopt niet’. Want de uitslag van het borstonderzoek zit meestal in een dunne enveloppe. Ze maakte hem open en schrok; ze had nader onderzoek nodig. “Ik kreeg eerst een flinke huilbui”, zegt Henny. Voor haar was dit de tweede keer dat ze een verwijzing kreeg naar het ziekenhuis. Rond haar vijfenveertigste bleek er namelijk een cyste ter grootte van een ei in haar borst te zitten. Gelukkig bleek dat na diverse onderzoeken geen kanker.
“Ik twijfelde nog even of ik de enveloppe weg zou doen…”
De operatie
In 2019 werd Henny geopereerd aan een ingekapselde tumor van vier centimeter in haar darmen. De tumor zat op een plek die goed te opereren was, rond haar navel. Gelukkig was er geen verdere behandeling nodig. Henny: “Nacontroles blijf ik houden tot ik tachtig ben”. De afgelopen vijf jaar kreeg ze regelmatig een echo en nu nog alleen om de vijf jaar een coloscopie.
Topconditie
Gelukkig was Henny in goede conditie. Dat heeft haar geholpen bij de revalidatie na haar operatie. Toen ze na haar ontslag uit het ziekenhuis meedeed aan een bingoavond won ze de hoofdprijs: zes trainingen bij een sportschool. Daar maakte ze dankbaar gebruik van. En slechts drie maanden later stond ze tijdens een vakantie in Zwitserland op een bergtop van drieduizend meter. Daarover zegt Henny: “De laatste honderd meter ben ik wel naar boven gepraat door mijn twee wandelmaten, maar ik bleek het te kunnen”.
Voor de derde keer slecht nieuws
Henny was ambtelijk secretaris van een ondernemingsraad. Twee weken na de operatie aan haar darmen was ze terug aan het werk. Haar werkgever wilde dat ze eerst naar de bedrijfsarts zou gaan. Dat was volgens Henny niet nodig. “Ik was fit om te werken”, zegt ze. Echter…al vóórdat ze darmkanker kreeg, had ze last van haar linkeroog. In oktober viel ze uit met draaiduizelingen. Henny: “Tijdens het werk viel ik gewoon om. Van de bedrijfsarts kreeg ik een maand de tijd om thuis aan te sterken. Van die tijd maakte ik gebruik om toch eens naar mijn ogen te laten kijken”. Helaas was dit slecht nieuws: er was een (goedaardige) hersentumor gevonden die op haar oogzenuw drukte. Begin 2020 werd ze opnieuw geopereerd en nu heeft ze slechts in één oog goed zicht.
Welverdiende vakantie
Omdat haar pensioen in zicht was, maakte Henny afspraken met haar werkgever en zijn ze op een goede manier uit elkaar te gaan. “Halverwege 2020 ging ik samen met mijn man met prepensioen”. Het idee was om te genieten van dingen waar ze nog niet aan toegekomen waren. Corona gooide roet in het eten. “Vorig jaar gingen we dan eindelijk vier weken naar Italië, samen met onze hond Castor. “Helaas was er iets niet in orde met mijn man. Hij werd erg moe en kreeg buikklachten, waardoor hij besloot toch naar de huisarts te gaan. Na een aantal onderzoeken bleek ook hij darmkanker te hebben. Hij had niet meegedaan aan het bevolkingsonderzoek” vertelt Henny. “De vakantie voor dit jaar is nu afgezegd, maar we hopen snel weer samen even weg te kunnen.” "Hij had niet meegedaan aan het bevolkingsonderzoek", vertelt Henny. "Helaas moet hij nu toch een chemotraject volgen. De vakantie voor dit jaar is nu afgezegd, maar we hopen snel weer samen even weg te kunnen."
Tegen iedereen die de paarse enveloppe ergens terugvindt in huis en twijfelt om mee te doen, zegt Henny ten slotte: “Het darmkankeronderzoek is ontwikkeld om mensen te helpen. Twijfel niet, maar doe eraan mee! Ik kan het gelukkig navertellen en genieten van mijn kinderen en kleinkinderen.”