Jellymetblob2

"Er zijn leukere feestjes.” Zó is het onderzoek voor Jelly.

Laat de confetti maar thuis: de mammografie van het bevolkingsonderzoek vindt Jelly, 55 jaar, geen pretje. De invitatie slaat ze echter nooit af, dus iedere ronde is ze van de partij. Daar heeft Jelly een éxtra goede reden voor, want haar familie is belast met het BRCA-gen dat het risico op borstkanker verhoogt. Ze vertelt wat dit én het borstonderzoek voor haar betekent. Lees je mee?

Ik vind dat vrouwen zich er bewust van mogen zijn dat ze met hun eigen leefstijl hun gezondheid kunnen beïnvloeden.”


Voor de foto's zetten wij Jelly niet vóór, maar op de gevoelige plaat met twee getekende borsten. Die van haar ogen tevreden. Jelly vindt het borstonderzoek onaangenaam, maar voegt daaraan toe dat het ook snel voorbij gaat en dat de laboranten op een fijne manier met je omgaan. Op de vraag welk woord er bij haar opkomt als ze denkt aan het bevolkingsonderzoek borstkanker antwoordt ze resoluut ‘leefstijl!'. Jelly is er namelijk van
overtuigd dat je meer invloed op je gezondheid hebt dan je denkt. “Ik vind dat vrouwen zich er bewust van mogen zijn dat ze met hun eigen leefstijl hun gezondheid kunnen beïnvloeden. Wanneer ze meedoen met het bevolkingsonderzoek borstkanker en er eerder een afwijking wordt gevonden, kan dit in een vroeger stadium behandeld worden. Daardoor is de ingreep minder ingrijpend. Natuurlijk geeft het bevolkingsonderzoek geen honderd procent garantie.” 

Jelly’s eerste keer
Jelly heeft al eerder een mammografie laten maken in het ziekenhuis, waardoor ze enigszins wist wat haar te wachten stond bij haar eerste borstonderzoek van het bevolkingsonderzoek. “Er zijn leukere feestjes”, vertelt ze hierover. “Maar het duurt maar heel even, dus daar stel je je op in. Mijn ervaring is dat er altijd netjes met je wordt omgegaan. En met de borsten bloot gaan is voor mij geen probleem. Ik heb ook in de reguliere zorg gewerkt en weet dat zorgmedewerkers functioneel kijken naar wat ze moeten doen”, zegt ze. 

Over de borstonderzoeken daarna vertelt ze: “Wat ik verassend vind, is dat ze de nieuwe borstfoto’s met eerdere foto’s vergelijken.” En dat klopt. Als iemand eerder heeft meegedaan met het bevolkingsonderzoek, worden de nieuwe foto’s vergeleken met de foto’s van de vorige deelname. Als de laborant de foto heeft gemaakt wordt al meteen gekeken of de foto's goed gemaakt zijn en te vergelijken zijn met die van de vorige keer. Wanneer de radioloog de foto’s beoordeelt, worden de nieuwe foto’s met de foto's van de vorige deelname vergeleken. Op die manier kunnen ze beoordelen of er veranderingen zijn ten opzichte van eerdere onderzoeken. 

Erfelijk belast 
Jelly kent verschillende vrouwen in haar omgeving die borstkanker hebben gehad. Ook in haar eigen massagepraktijk spreekt ze regelmatig vrouwen met borstkanker. Maar Jelly heeft een andere reden waarom ze zich zo bewust is van borstkanker: “Onze familie is helaas bekend met een BRCA-gen.” Het BRCA is de bekendste gen mutatie die onder andere voor een verhoogd risico op borstkanker zorgt. “Mijn vader* en zus hebben beide het BRCA-gen en mijn zus is preventief geopereerd. Ik ben er daardoor bewuster mee bezig”, aldus Jelly. 

“Ik vind het ook súperfijn dat je zelf de afspraak in kan plannen wanneer het jou uitkomt.”


Wanneer Jelly de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangt, plant ze dan ook direct een afspraak in. “Nee, de uitnodiging blijft niet liggen, dit regel ik altijd meteen”, vertelt ze daarover. “Ik vind het ook súperfijn dat je zelf de afspraak in kan plannen wanneer het jou uitkomt.”
 

 


*Borstkanker bij mannen? Zeldzaam, maar het kan!  
Mannen kunnen net zo goed als vrouwen borstkanker krijgen. Dit komt bij hen minder vaak voor (<1%). De tumor kan zich bij mannen snel verspreiden omdat ze weinig borstweefsel hebben. Net als bij vrouwen is borstkanker bij mannen te herkennen aan symptomen zoals tepelpijn en een knobbeltje in de borst.


 

Bent u ook uitgenodigd en wilt u een afspraak maken voor het onderzoek? Plan hier meteen uw afspraak.