DENSE-2 studie dit najaar van start

27 september 2024
Dit najaar gaat de DENSE-2 studie van start. Voor deze studie, die wordt uitgevoerd door onderzoekers van het UMC Utrecht, worden vrouwen uitgenodigd via het bevolkingsonderzoek borstkanker. De DENSE-2 studie onderzoekt andere manieren om borstfoto’s te maken voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel, namelijk een contrast-mammogram en een MRI-onderzoek.

Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt op dit moment de mammografie gebruikt. Ongeveer 8 van de 100 vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker hebben zeer dicht borstweefsel. Het kan zijn dat bij hen de mammografieën minder goed te beoordelen zijn. Daarom wordt onderzocht hoe het bevolkingsonderzoek borstkanker voor deze groep vrouwen verbeterd kan worden. 

Bevolkingsonderzoek Nederland werkt als uitvoeringsorganisatie mee aan wetenschappelijke studies, zoals DENSE-2. Gezamenlijk werken we continu aan het verbeteren van de bevolkingsonderzoeken. Voor belangrijke wijzigingen aan de inrichting van een bevolkingsonderzoek is een besluit nodig van het ministerie van VWS op advies van de Gezondheidsraad en het RIVM.

Deelname aan de DENSE-2 studie is alleen mogelijk als u hiervoor een uitnodiging ontvangt van Bevolkingsonderzoek Nederland. Als u geen uitnodiging ontvangt, is het niet mogelijk om u aan te melden voor deze studie.

Wilt u meer weten over deze studie, kijk dan op de website Dense-2 of op de site van het UMC Utrecht.