De dichtheid van borstweefsel in het nieuws

01 oktober 2024
De afgelopen dagen is het bevolkingsonderzoek borstkanker in het nieuws geweest in verband met de dichtheid (densiteit) van borstweefsel. In berichtgeving is aangegeven dat het bevolkingsonderzoek borstkanker voor de groep vrouwen met dicht klierweefsel verbeterd zou kunnen worden door screening middels een MRI-onderzoek. Op dit moment wordt MRI niet aangeboden in het Nederlandse bevolkingsonderzoek voor deze groep vrouwen. Wel wordt dit najaar een studie opgestart door het UMC Utrecht.

Studie naar andere methoden

UMC Utrecht onderzoekt andere manieren om borstkanker op te sporen bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel (8% van de vrouwen), namelijk: een contrast-mammogram en een MRI-onderzoek. Bevolkingsonderzoek Nederland werkt mee aan deze studie. Vrouwen die door een steekproef worden uitgekozen om deel te nemen aan de studie, krijgen daarover automatisch bericht. Onze medewerkers hebben hier geen invloed op. U kunt zich niet zelf voor deze studie opgeven. Meer informatie over de studie vindt u op www.dense-2.nl

Vragen over borstweefsel

Wij ontvangen veel vragen van cliënten over de dichtheid van hun borstweefsel. Wij meten de densiteit van het borstweefsel niet en registreren dus geen gegevens over de densiteit. Onze medewerkers in de onderzoekscentra en aan de infolijnen kunnen cliënten daarover dus ook niet informeren.