Bianca: “Door alle verschillende cliënten haal ik veel kracht en energie uit mijn werk”
Van kantoor terug naar de screening
Bianca heeft ook een tijdje een functie op kantoor gehad waarbij ze bezig was met de borstkankerscreening, maar waarbij ze het contact met cliënten miste. “Ik ben geen type om achter een computer te zitten. Ik hou van interactie en om samen met een team een doel te hebben.” Daarom is ze teruggegaan naar de screening en is ze begonnen als opleider.
Ze vertelt dat ze verrast was over wat het werk haar brengt. Ze voert steeds hetzelfde onderzoek uit, maar de cliënten en de benaderingen zijn heel verschillend. Ze haalt nog steeds veel kracht en energie uit haar werk. “Het maken van een heel goed mammogram is iedere keer het belangrijkste, ik wil het beste onderzoek voor de cliënt. Dat voel ik iedere keer weer zo.”
“Goed uitleggen wat je doet, is altijd heel belangrijk. Daar is de opleiding ook op gericht."
De opleiding
Bianca leidt als opleider ook nieuwe screeningsmedewerkers op. Screeningsmedewerkers in opleiding worden goed begeleid in het kunnen uitvoeren van het onderzoek en het benaderen van cliënten. Bianca vertelt: “Dan zien ze hoe wij op verschillende manieren omgaan met de cliënten. Dit bespreken we ook vaak met elkaar.” Screeningsmedewerkers in opleiding screenen eerst cliënten die al vaker zijn geweest. Later, in hun stageperiode, gaan ze ook cliënten screenen die voor het eerst komen. “Zij komen toch vaak met een ander gevoel binnen” legt Bianca uit. “Goed uitleggen wat je doet, is altijd heel belangrijk. Daar is de opleiding ook op gericht. Dat je een cliënt meeneemt in het onderzoek, letterlijk en figuurlijk, daar besteden wij als opleider veel tijd aan.”
Een gevoelig onderzoek
Bianca is ook veel bezig met kwaliteit. “Je wilt het beste onderzoek doen. Dus iedereen doet zijn best om een kwalitatief goed onderzoek af te leveren” vertelt ze. Het is belangrijk dat alles goed op de foto’s staat. Hoe het onderzoek voelt, is voor cliënten vaak heel wisselend. Bianca benadrukt dat dit niks te maken heeft met de grootte van een borst, wat vaak gesuggereerd wordt. “Daar kan je geen pijl op trekken” zegt ze.
Ontspanning heeft een positief effect op de beleving van het onderzoek. Er kunnen verschillende technieken toegepast worden om de focus even van het onderzoek weg te halen. Bianca legt uit: “Wij werken als screeningsmedewerkers vaak naar een bepaalde ontspanning toe. Dat doen we bijvoorbeeld door het toepassen van comfort talk en ademhalingstechnieken.” Maar ook hierbij verschilt wat werkt per cliënt, vertelt ze. “Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Het is altijd belangrijk om te kijken wat bij iemand werkt, en dat ga je in een split second doen. En dat gaat eigenlijk bijna automatisch, dat merk ik bij collega’s ook. Dat vind ik ook zo leuk aan het vak.”
Mammografie: de meest geschikte methode voor de screening
Bianca vertelt dat ze wel eens vragen krijgt van cliënten over andere onderzoekmethoden, zoals CT of MRI. Bianca: “Maar deze onderzoeksmethoden zijn niet geschikt voor het bevolkingsonderzoek. Wij kijken bij vrouwen die geen klachten hebben of er aanwijzingen zijn voor (een voorstadium van) borstkanker. Bij CT krijg je niet alles in beeld, dat wordt bijvoorbeeld gebruikt als iemand een knobbeltje voelt of is doorverwezen naar het ziekenhuis. Omdat het in de media soms wordt voorgesteld als een screeningsmethode, levert dit soms discussie op.”
Tot slot wil Bianca vrouwen meegeven dat je niet altijd iets voelt als je een voorstadium van- of borstkanker hebt. “Wat ik vaak hoor van vrouwen is dat ze denken dat ze het wel voelen. Maar soms voel je niets terwijl er wel voorstadium is van borstkanker. En dan kun je er met screening op tijd bij zijn. Dat is wel wat ik wil uitdragen.”
Tips voor de eerste keer borstkanker onderzoek
Bianca (opleider en screeningsmedewerker) geeft een tip voor mensen die voor het eerst deelnemen aan het bevolkingsonderzoek: “Laat jezelf goed voorlichten. Ga niet alleen uit van de verhalen die je hoort, maar verdiep je ook in de medische kant.”
Ps.: Wil jij jouw eigen verhaal met ons delen? Neem contact met ons op.