Header een beter moment is er niet

Praat erover

In maart is het darmkankermaand. We vragen dit jaar aandacht voor het belang van vroege opsporing van darmkanker door ambassadeurs aan het woord te laten. Heeft u een uitnodiging ontvangen en wilt u meedoen met het bevolkingsonderzoek darmkanker? Praat erover.

 


Op haar 61
e kreeg Joke weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Met een kartonnen ‘hoera, feest!’ bordje ging ze aan de slag om de test te doen. De uitslag was allesbehalve feest: ze was er net op tijd bij en het bevolkingsonderzoek heeft haar leven gered. Daar is ze ontzettend dankbaar voor. 

Lees het verhaal van Joke: ‘Ik heb voor de zekerheid 5x geprikt, in plaats van 4x.’ 

 


Remy is nu 56 jaar en vond het vooral confronterend om erachter te komen dat hij met 55 oud genoeg was om een uitnodiging te krijgen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Er werd geen bloed in de ontlasting gevonden. Hij kan weer een jaartje of twee vooruit tot hij weer aan de beurt is.
 

Lees het verhaal van Remy: 'Ben ik alweer zo oud?'

 


Met 57 jaar doet Douwe voor de tweede keer mee aan het bevolkingsonderzoek. Het is voor hem heel vanzelfsprekend om aan iedere oproep gehoor te geven. De uitslag was negatief en dus hoefde Douwe niet voor vervolgonderzoek door. Over 2 jaar krijgt hij weer een uitnodiging en ook dan is hij van plan om weer mee te doen.
 

Lees het verhaal van Douwe: 'Heb jij je poep al ingeleverd voor het bevolkingsonderzoek? Niks geks aan.'

 


Marcel was 55 jaar toen er bij hem darmkanker werd vastgesteld. 5 Jaar later deelt hij zijn verhaal om mensen te laten weten hoe belangrijk hij het vindt om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.
 

Lees het verhaal van Marcel: 'Doe het mensen, doe het gewoon'

 


Mariës was 55jaar toen ze voor het eerst werd uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. De test vond ze eenvoudig om uit te voeren. Helaas werd er bloed gevonden in haar ontlasting. Er werd een kijkonderzoek gedaan en ze werd geopereerd.

Lees het verhaal van Mariës: 'Mensen praten niet graag over ontlasting.'

 


In zijn familie heeft Roelof twee gevallen van darmkanker meegemaakt. Dat het een ingrijpende ziekte is weet hij. Mu hij tot de conclusie is gekomen dat het goed is om over het damkankeronderzoek te praten gaat hij daarover sneller in gesprek met anderen.

Lees het verhaal van Roelof: 'Vinden ze het een vies werkje of zien ze er het nut niet van in?'

 


Sandra weet hoe belangrijk het is om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ze heeft bij bevolkingsonderzoek Nederland gewerkt. Ze geeft aan dat ze het aan zichzelf, de mensen in haar omgeving én de maatschappij verschuldigd is om deel te nemen.

Lees het verhaal van Sandra: 'Het darmonderzoek als een routineklus.'

 

 

Als klinisch chemicus is Evelien al bijna 10 jaar verantwoordelijk voor de metingen van de ontlastingstest voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt best mee: ze meet of er bloed in de ontlasting zit. Benieuwd hoe dat precies gaat?

Lees hier meer over de reis die jouw ontlastingstest maakt nadat je deze in de brievenbus hebt gedaan.  

 

 

Tessa werkt bij Bevolkingsonderzoek Nederland op de afdeling cliëntservice, de informatielijn. Zij komt dagelijks in contact met cliënten, mensen zoals jij en ik dus, die vragen hebben over het bevolkingsonderzoek darmkanker. Van een uitnodiging die kwijt is tot vragen over hoe de thuistest moet: het komt allemaal voorbij. Tessa verteld waarover je haar kan bellen.

 

 

Bij Bevolkingsonderzoek Nederland weten we heel veel over de drie bevolkingsonderzoeken die we uitvoeren. We hebben voor ieder bevolkingsonderzoek namelijk de nodige experts in dienst, zo ook voor darmkanker. Sybrand de Boer is één van onze vier maag-, darm- en leverartsen, die de verbinding legt tussen het bevolkingsonderzoek darmkanker en de deelnemende endoscopiecentra, waar het vervolgonderzoek plaatsvindt. Sybrand vertelt hoe zijn baan eruit ziet. 

 

 

'Ik weet hoe nuttig bevolkingsonderzoeken zijn, dus ik heb geen moment getwijfeld over mijn deelname. Dat er preventief wordt gescreend op veelvoorkomende en dodelijke ziektes: dat dat kan en mag in ons land, dat vind ik een groot goed. Het voelt als een enorme luxe dat we dit gratis krijgen aangeboden in Nederland.’ 

Lees het verhaal van Rike

 

 

“Even terug naar de kerstvakantie van 2018: ik ruimde spullen op in de badkamer en zag de uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ik twijfelde of ik hem weg zou doen…Maar nee, juist nú had ik even tijd. De test was simpel. Ik gebruikte het potje van de kleinkinderen”.

Lees het hele verhaal van Henny

Veelgestelde vragen

Op onze website vindt u uitgebreide informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker van uitnodiging tot eventueel vervolgonderzoek. 

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.

U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker binnen een jaar na uw 55ste verjaardag. Daarna ontvangt u iedere 2 jaar een uitnodiging tot en met 75 jaar.

De meeste (voorstadia van) darmkanker worden gevonden bij mensen van 55 jaar of ouder. Daarom is het bevolkingsonderzoek voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.

U beslist zelf of u meedoet. Als u iedere twee jaar meedoet, is de kans groter dat wij poliepen eerder ontdekken.