Wel of niet meedoen?
Meedoen
Vul de vragen op de achterkant van uw uitnodigingsbrief in en neem deze mee naar het borstonderzoek. Neem ook een geldig identiteitsbewijs mee.
Zo werkt het bevolkingsonderzoek borstkanker
Niet of later meedoen
- Wilt u later meedoen?
U kunt uw afspraak verzetten via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn. - Wilt u zich afmelden?
U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn. - Heeft u zich eerder (om een niet-medische reden) afgemeld en wilt u later toch weer meedoen?
Dat is mogelijk. U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.
Bij klachten naar de huisarts
Het bevolkingsonderzoek borstkanker is voor vrouwen die géén klachten hebben aan hun borsten. Als u klachten heeft, of een van de volgende veranderingen ziet of voelt, vraag dan uw huisarts om advies. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Wacht bij klachten dus niet op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak geen afspraak in het borstonderzoekscentrum.
- U voelt een knobbeltje, zwelling of verharding in uw borst
- U ziet of voelt een bult op uw borst
- U heeft deukjes of kuiltjes in uw borst
- De huid van uw borst heeft putjes en ziet eruit als een sinaasappelschil
- Een wondje aan uw borst dat slecht geneest
- Roodheid, schilfering of intrekking van een tepel
- Er komt bloed of groen, bruin, melkachtig of waterig vocht uit een tepel
- U voelt een zwelling in uw oksel
- Uw borst is rood en voelt warm aan
- Uw borst voelt anders aan dan normaal
- De vorm of grootte van uw borst verandert
Mammogram in ziekenhuis
Als u in het afgelopen halfjaar een mammogram heeft laten maken in een ziekenhuis, en u heeft geen nieuwe klachten, dan hoeft u nu niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Als u toch wilt meedoen aan het bevolkingsonderzoek, dan is dit uiteraard mogelijk.
Heeft u wel nieuwe klachten? Neem dan contact op met uw huisarts voor verwijzing naar het ziekenhuis.
Operatie aan de borst
Als u in het afgelopen halfjaar een medical device, borstprothese, bypass of andere operatie aan de borst heeft gehad, dan geldt voor u het volgende:
- Bij een medical device (bijvoorbeeld een pacemaker) en operatie aan de borst voeren we het borstkankeronderzoek pas 6 maanden na plaatsing/operatie uit. Dit doen wij omdat de plek nog gevoelig kan zijn.
- Bij een borstprothese en een bypass adviseren wij om 6 maanden te wachten voordat u meedoet aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit is een dringend advies, maar geen verplichting.
Veelgestelde vragen
Hoe doe ik mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Vul de vragen op de achterkant van uw uitnodigingsbrief in en neem het formulier mee naar het borstonderzoek. Neem ook een geldig identiteitsbewijs mee.
Ik doe voor het eerst mee. Wat kan ik verwachten?
U kunt de video 'Voor het eerst een mammografie' bekijken.
Wanneer hoeft u niet mee te doen?
Als u door een specialist behandeld wordt vanwege klachten aan uw borsten, hoeft u niet mee te doen. Meldt u zich af via Mijn Bevolkingsonderzoek. U kunt ook contact opnemen met de screeningsorganisatie.
Ik heb een borstamputatie gehad. Heeft het zin om mee te doen aan het onderzoek?
Heeft u een enkelzijdige borstamputatie gehad? Controleert een specialist u nog regelmatig? En worden er minimaal 1 keer per jaar röntgenfoto’s van uw borst gemaakt? Dan hoeft u niet mee te doen met het onderzoek. Geef dat door aan Bevolkingsonderzoek Nederland via het afmeldformulier achterop uw uitnodigingsbrief. Wordt u niet regelmatig gecontroleerd door een specialist? Dan kunt u waarschijnlijk gewoon meedoen. Als u hierover twijfelt, neem dan contact op met uw specialist.
Heeft u een dubbelzijdige borstamputatie gehad? Dan is het borstkankeronderzoek niet geschikt voor u. U kunt zich definitief afmelden via Mijn Bevolkingsonderzoek. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.
Ik wil niet meedoen. Hoe meld ik mij af?
Wilt u niet meedoen aan het onderzoek? Meldt u zich dan af via Mijn Bevolkingsonderzoek. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.
Ik heb een implantaat. Mag ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Dat ligt eraan welk implantaat het is. Bij onderstaande implantaten kunt u gewoon meedoen. Geef dit aan op het formulier op de achterkant van de uitnodiging (vraag 5) en meldt het bij de laborant. Die kan er dan rekening mee houden bij het samendrukken van uw borst. U kunt tijdens het onderzoek zelf aangeven als het samendrukken te veel pijn doet. LET OP: we voeren het onderzoek pas 6 maanden na plaatsing uit, omdat de plek nog gevoelig kan zijn.
- ICD: geeft een schok om het normale hartritme te herstellen;
- S-ICD (Subcutane-ICD): onderhuidse ICD;
- Pacemaker: apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen;
- Hartritme monitor (reveal): registreert het hartritme;
- Port-a-cath: toedieningssysteem waarmee medicijnen, vloeistoffen en bloed in de bloedbaan worden gebracht;
- NVS (Nervus Vagus Stimulatie): soort pacemaker voor de hersenen;
- PICC: lijn in een ader;
- LVAD: steunhart/pompje diep in en om het hart.
Staat uw implantaat niet in deze lijst? Vraag dan uw specialist om advies.
Ik heb een borstprothese. Kan ik aan het onderzoek meedoen?
Ja, u kunt meedoen aan het onderzoek. Wel adviseren we u om een wachttijd van 6 maanden na plaatsing aan te houden, omdat de plek nog gevoelig kan zijn. Overigens is de wachttijd van 6 maanden een dringend advies, maar geen verplichting. Zeg wel tegen de laborant die de borstfoto’s maakt dat u een prothese heeft.
Klik hier voor meer informatie over prothesen en het borstonderzoek op de website van het RIVM.
Ik heb onlangs een bypass-operatie ondergaan. Kan ik aan het onderzoek meedoen?
Ja, dat kan. Wel adviseren we u om een wachttijd van 6 maanden na de operatie aan te houden, omdat de plek nog gevoelig kan zijn. Overigens is de wachttijd van 6 maanden een dringend advies, maar geen verplichting. Het is in elk geval belangrijk dat de wond goed genezen is, anders is het onderzoek te pijnlijk. Het is wel goed uw operatie te melden bij de laborant.
Kan ik aan het onderzoek meedoen na een operatie aan mijn borst?
Er is voor u geen noodzaak om mee te doen aan het borstonderzoek, omdat uw borst al is onderzocht vanwege de operatie. U kunt eventueel overleggen met de specialist die betrokken was bij de operatie. Als u dan toch een onderzoek wilt, moet de operatie minimaal zes maanden geleden zijn uitgevoerd.
Ik heb een FSL-glucosemeter die op mijn arm is bevestigd. Kan ik meedoen met het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Ja, u kunt meedoen met het bevolkingsonderzoek borstkanker. De fabrikant verwacht geen problemen bij het maken van de röntgenfoto’s. U kunt er voor kiezen om na het borstonderzoek een nieuwe meter te plaatsen of het onderzoek zo te plannen dat de meter aan vervanging toe is (iedere 2 weken).
Ik heb last van pijnlijke borsten. Kan ik aan het borstonderzoek meedoen?
Ja, u kunt meedoen aan het borstonderzoek. Zeg het wel tegen de laborant die de borstfoto’s maakt. Sommige vrouwen hebben zeer gevoelige borsten vlak voor of tijdens de menstruatie. Dan kan het soms beter zijn om de afspraak te verzetten.
Ik ben rolstoelafhankelijk/ik kan niet goed (trap)lopen/ik kan niet goed staan. Kan ik wel aan het borstonderzoek meedoen?
Ja, dat kan. Neem wel even contact op met onze informatielijn. Dan maken we een aparte afspraak voor u.
Kan ik als transgender deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Als u geregistreerd staat als vrouw binnen de screeningsleeftijd, ontvangt u automatisch een uitnodiging. Voor het bevolkingsonderzoek borstkanker zijn dat alle personen vanaf 50 t/m 75 jaar. Als u geregistreerd staat als man of X/O, verzoeken wij u zich eenmalig aan te melden via bevolkingsonderzoeknederland.nl/deelnamewens. Na uw aanmelding wordt u voortaan automatisch uitgenodigd.
Is het mogelijk om borstfoto’s te maken als ik een tepelpiercing heb?
Graag de piercing(s) voor het onderzoek verwijderen/eruit halen. Piercings kunnen namelijk van invloed zijn op de belichting waardoor de foto’s mogelijk niet goed te beoordelen zijn.
Als ik me wil afmelden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, kan ik niet een specifieke reden opgeven. Waarom niet?
Vanwege de privacywetgeving (AVG) mogen wij geen specifieke informatie opslaan. Dat is de reden dat er geen antwoordopties bij staan zoals 'ik ben onder behandeling of controle voor borstkanker in het ziekenhuis’. Om dezelfde reden kun je bij ‘Overige redenen’ geen nadere toelichting geven.
Ik ben doorverwezen door het bevolkingsonderzoek voor één borst en ben daarvoor nog steeds onder controle in het ziekenhuis. De andere borst wordt nu niet gecontroleerd. Kan ik voor deze borst meedoen aan bevolkingsonderzoek?
U kunt ook als u onder controle bent in het ziekenhuis deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Echter, dan zullen altijd beide borsten worden gefotografeerd.
Waarom zie ik twee ‘folders bevolkingsonderzoek borstkanker 2024’ staan bij ‘Aanvullende informatie’?
Cliënten die we voor de eerste keer uitnodigen krijgen de ‘uitgebreide’ uitnodigingsfolder (16 pagina’s). Cliënten die we al vaker hebben uitgenodigd krijgen de standaard uitnodigingsfolder (8 pagina’s). De inhoud van beide folders is op elkaar afgestemd en sluiten aan bij de uitnodigingsbrieven.